030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Autisme bij vrouwen Print

In het kort

Vrouwen met specifieke autismevraagstukken, onder andere met chronische vermoeidheidsklachten, komen steeds vaker op de spreekuren van verzekerings- bedrijfs- en huisartsen. Ook arbodiensten worden steeds vaker geconfronteerd met vastlopende re-integratietrajecten waarbij er sprake is van vrouwelijke werknemers met autisme. Ben je op zoek naar praktische handvatten over het herkennen en begeleiden van vrouwen met autisme, die je direct in de praktijk kunt toepassen?

Wat je leert

Leer vrouwelijke medewerkers met autisme en hun leidinggevenden adequaat begeleiden

Wat maakt dat mannen vaker gediagnostiseerd worden met autisme dan vrouwen? Uit autisme zich anders bij vrouwen dan bij mannen? En waarom wil jij dit, als professional weten? Heb jij als professional andere vaardigheden nodig om in gesprek te gaan met een vrouw met autisme?

In deze module staan we stil bij de verschillen tussen autisme bij mannen en vrouwen. Kijken we naar de impact van life events bij vrouwen met autisme – denk aan verandering op werk, zwanger zijn, overlijden van een dierbare – en welke invloed dit heeft op het werk. Je leert basiskennis en -vaardigheden om begeleidingsadviezen in de praktijk toepassen. Met behulp van beeld- en videomateriaal leer je de symptomen van autisme bij vrouwen (beter) herkennen om daarmee het gesprek met de desbetreffende cliënt effectiever te benaderen. Ook komen verschijningsvormen en verklaringsmodellen bij vrouwen met autisme aan bod. Je oefent gesprekstechnieken en krijgt daarbij persoonlijke tips van de docenten én een ervaringsdeskundige.

Na afloop van deze module kun je

  • kun je de kernsymptomen van autisme benoemen.
  • kun je voorbeelden geven van hoe autisme zich bij vrouwen kan manifesteren.
  • kun je de signalen herkennen van autisme onder vrouwelijke cliënten.
  • weet je uit te leggen welke impact grote life events als een zwangerschap of een verbroken relatie voor vrouwen met autisme kunnen hebben op de werkvloer.
  • kun je de verschillende basis gesprekstechnieken inzetten om je communicatie af te stemmen op de cliënte met (mogelijk) autisme.
  • kun je passende begeleidingsadviezen geven.
  • weet je bij wie je in jouw netwerk hulp kunt vragen/ consult kunt vragen.

Voor wie

Deze verdiepingsmodule is bedoeld voor bedrijfs- en verzekeringsartsen, arbeidsdeskundigen en andere (medische) professionals die in hun werk te maken hebben met vrouwelijke medewerkers/cliënten met autisme die werk zoeken of begeleiding nodig hebben op de werkvloer.

Voor arbeidsdeskundigen is deze module opgenomen in het overzicht met geaccrediteerde activiteiten van de NVvA die er 4 PE punten aan heeft toegekend. Wil je voor deze module graag accreditatiepunten ontvangen van de NVvA? Stuur dan uiterlijk 6 weken voor aanvang van de module een mail naar de contactpersoon van deze module.

Ben je werkzaam als A&G of als A&O psycholoog en heb je interesse in deze module? Stuur dan minimaal 8 weken voor aanvang van de module een mail naar de contactpersoon, zodat er accreditatie bij het NIP aangevraagd kan worden.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door

  • Paul Geijtenbeek, specialist in neurodiversiteit bij DUniek, heeft ruim 30 jaar ervaring met het expliciet coachen en trainen van hoogopgeleide mannen en vrouwen met o.a. autisme. Daarnaast werkt hij als mediator bij re-integratiegesprekken, waarbij de focus lag op het ondersteunen van individuen met autisme door middel van effectieve communicatie en bemiddelingsstrategieën.
  • Corine Sengers MA, was lange tijd werkzaam als docent in het mbo met specifieke klassen voor jongeren en jongvolwassenen met ASS. Daarnaast heeft ze veel ervaring in het begeleiden en coachen van jonge vrouwen met een specifieke leervraag op het gebied van opleiding en werk.
  • Patricia van Casteren, psycholoog Arbeid en Gezondheid werkzaam bij Telus Health. Patricia begeleidt zowel individuele patiënten als teams en organisaties en is gespecialiseerd in neurodiversiteit, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,3.

Praktische informatie

Mocht je accrediterende instelling er niet tussen staan en wil je wel graag punten voor jouw specialisme, neem dan minstens 6 weken voor de startdatum contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.