Ga naar de inhoud

Belangrijke rol voor bedrijfsarts bij late diagnose van autisme

Bedrijfsartsen kunnen een belangrijke proactieve rol spelen bij mensen die op latere leeftijd de diagnose autisme krijgen. Uit onderzoek van bedrijfsarts Kim Pluijm bij NSPOH blijkt dat er, onder andere bij bedrijfsartsen, nog veel onbekend is over deze groep. Open communicatie en een mensgerichte aanpak ziet zij als een van de oplossingen. “Als we mensen met autisme op bepaalde punten helpen, zul je zien dat ze hun talenten kunnen benutten.”

In haar werk als bedrijfsarts en militair arts bij defensie krijgt Kim Pluijm veel te maken met mensen die pas op latere leeftijd de diagnose autisme kregen. “Ik ging op zoek naar informatie om hen goed te begeleiden, maar kwam erachter dat er weinig onderzoek bestond.” Pluijm besluit zich daarom juist op deze groep te richten, in de hoop een basis te leggen voor vervolgonderzoek en meer bewustwording over dit onderwerp. “Er is veel winst te behalen, omdat mensen met autisme vaker uitvallen dan mensen zonder.”

Hoge eisen werkgever

Mensen die als kind de diagnose autisme krijgen, hebben vaak een zorgnetwerk om zich heen. Bij een late diagnose ontbreekt dat. Vaak komt autisme pas aan het licht bij grote veranderingen in hun leven, zoals een nieuwe baan, relatie of woonomgeving. Problemen stapelen zich dan op, wat kan leiden tot uitval op het werk, ziet Pluijm. 

Vroeger werd gekeken naar de persoon. Nu lijkt het wel of iedereen aan dezelfde eisen moet voldoen.

Het aantal mensen met autisme groeit, mede door betere diagnostiek en meer bekendheid. Tegelijkertijd neemt de flexibiliteit om neurodiverse medewerkers goed te ondersteunen juist af, merkt Pluijm. “Vroeger werd gekeken naar de persoon: ‘Dat is Henk, laat hem zijn ding doen.’ Nu lijkt het wel of iedereen aan dezelfde eisen moet voldoen.” 

Volgens Pluijm kan een mensgerichte aanpak en minder zwart-wit denken veel verschil maken. “Soms zet ik zelf processen in gang, terwijl ik eigenlijk alleen adviseer. Dat kost even tijd, maar voorkomt later veel frustratie en vergaderingen.” 

Begrip van collega’s en leidinggevende

Mensen met autisme lopen vaak aan tegen gebrek aan begrip van collega’s en leidinggevenden. Communicatie speelt hierbij een sleutelrol, ziet Pluijm. “Een collega die een afspraak om samen te fietsen vergeet, kan iemand met autisme flink van slag maken. Zo’n voorval kan iemand weken terugzetten in zijn re-integratieproces.” 

Ze pleit daarom voor meer bekendheid en bewustwording rondom autisme op de werkvloer. Een belangrijk kenmerk van autisme is dat mensen niet altijd goed kunnen aangeven wat ze nodig hebben. “Hier ligt een belangrijke taak voor bedrijfsartsen, maar ook voor HR-professionals, leidinggevenden én collega’s.” 

Er zijn veel voorbeelden van mensen met autisme die uitblinken in analytisch werk. Door te focussen op wat iemand goed kan, profiteert de hele organisatie.

Pluijm benadrukt dat bewustwording en kleine aanpassingen veel kunnen opleveren. “Er zijn veel voorbeelden van mensen met autisme die uitblinken in analytisch werk. Waar anderen iets globaal inschatten, gaan zij tot in de details.” Door te focussen op wat iemand goed kan en waar nodig maatwerk te bieden, profiteert de hele organisatie. 

Bij- en nascholing over autisme

Het onderzoek van Kim Pluijm is onderdeel van haar opleiding tot bedrijfsarts bij NSPOH. Benieuwd naar andere onderzoeken van aios? Neem een kijkje in onze onderzoeksbank.

NSPOH biedt bij- en nascholingen aan over autisme zoals Autisme en werk en Autisme bij vrouwen.  

Het laatste nieuws