Ben jij werkzaam als bedrijfsarts, verzekeringsarts of arbeidsdeskundige en bied je begeleiding aan de werkende? En wil je je kennis vergroten over de invloed van hoofdpijn, longziekten, covid-19, spanningen of belemmerende overtuiging op het verzuim en re-integratie traject? Dan zijn deze 5 nascholingsmodulen interessant.
Hoe kom je er als professional achter of iemand gemotiveerd is om terug te keren naar werk? Of iemand negatieve verwachtingen heeft van zijn of haar herstel? Of iemand catastroferende gedachten heeft? Je leert alles over cognities en percepties die belangrijk zijn voor de werkparticipatie. Zo leer je wat persoonsgebonden factoren (cognities en percepties) zijn en hoe je informatie over deze factoren kunt verkrijgen.
Leer omgaan met belemmerende overtuigingen van de werkende
Startdatum: 14 oktober 2022. Halve dag.
Je hebt het vast weleens meegemaakt, dat je spanning voelde bij collega’s waarmee je in een team samenwerkt. Dit kan één moment zijn geweest, maar het gebeurt ook dat spanningen aanhouden. Wanneer een team tot spanningen leidt en eigenlijk niet meer een team is, dan kan dit leiden tot zieke werknemers en zelfs langdurig verzuim. Je leert binnen welk kader jij als arboprofessional beweegt. Je krijgt inzicht in hoe je verder kunt met de begeleiding van een patiënt en een werkgever als er sprake is of dreigt van uitval door spanningen in het team.
Begeleiding bij vermoedens van spanningen binnen teamverband
Startdatum: 18 november 2022. Halve dag.
Als arts of zorgprofessional krijg je regelmatig cliënten in je spreekkamer die vanwege long-covid niet kunnen werken. Hoe ga je hiermee om en wat kan je wel/niet zeggen en doen? Hoe kan je deze persoon helpen, begeleiden of beoordelen? Op basis van de huidige richtlijnen en aan de hand van casuïstiek leer je meer over het verloop van deze nieuwe multisysteemaandoening en over wat het betekent voor jou én de cliënt in de spreekkamer. Welke interventies zijn effectief en wanneer zet je die in? Ga je na of ze wel zijn toegepast ten behoeve van het herstel? Is re-integratie een behandeldoel? Wie zijn kwetsbaar?
PASC-klare antwoorden: begeleiding aan- en beoordeling van werkenden na een Covid-19 infectie
Startdatum: 16 september 2022. Anderhalve dag.
Ongeveer één miljoen Nederlanders heeft een chronische longziekte, zoals COPD of astma. Zij worden in hun werk belemmerd door een gebrek aan lucht. Deze module reikt handvatten aan om werknemers met astma en COPD tijdig te herkennen en (beter) te begeleiden. Je leert hoe je de gegevens uit de brief van een longarts moet interpreteren om daarmee de belastbaarheid voor arbeid correct in te schatten. Je leert volgens richtlijnen (periodiek) medisch onderzoek, diagnostiek, preventie en interventie toe te passen.
Chronische longziekten en werk
Startdatum: 6 oktober 2022. Twee dagen.
Hoofdpijn is een grote oorzaak voor verzuim. Maar welke vormen zijn er? Wat klopt er van de aanname dat spanningshoofdpijn een psychische oorzaak heeft? En wat is er te doen aan clusterhoofdpijn, migraine en aangezichtspijn? De dag start met een interactief hoorcollege over de huidige inzichten met betrekking tot diagnose en behandeling van verschillende soorten hoofdpijn. Daarna volg er een verdiepingsslag over ‘arbeid en verzuim’. Je kunt eigen casuïstiek inbrengen.
Hoofdpijn en werk
Startdatum: 2 december 2022. Hele dag
Vind je dit interessant? Op 16 december 2022 wordt de module ‘WAT JE NIET ZIET: In gesprek over racisme op de werkvloer’ gegeven. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven wanneer je je kan inschrijven voor deze module.